Roy Andersson hyllar hotade kulturtidskrifter

1 oktober, 2009

En viktig debatt som verkligen tog fart under bokmässan handlar förstås om regeringens förslag till ändrade kriterier för stöd till kulturtidskrifter, bara de som primärt ägnar sig åt de enskilda konstarterna skall komma i fråga för kulturtidskriftsstöd, är det tänkt. Förslaget är förstås både otidsenligt, korkat och provinsiellt. Att kulturbegreppet förändrats och inte längre bara omfattar de fina konstarterna verkar ha gått regeringen förbi. Så även att mycket humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning sedan flera decennier rör sig mellan dessa båda fält och binder samman analyser av olika kulturella uttryck (i vidare bemärkelse) med dess samhälleliga och ekonomiska resonansbotten. Eller att dagens kultursidor faktiskt skriver både om vad som händer i Mellanöstern och vad som spelas på Dramaten. Hur ska man kunna debattera Muhammed-karikatyrer utan en bredare samhällelig analys?  Och precis som Martin Engberg konstaterar på Ord&bild skär förslaget rakt genom en viktig litterär genre, den skönlitterära essän. Om förslaget går igen kommer det med största sannolikhet göra det ekonomiskt omöjligt att driva en tidskrift som Ord&bild.

 

Precis som Göran Hägglunds tal om ”verklighetens folk” är det förstås ett ställningstagande för den lagom trevliga kulturen som bäst används hälsofrämjande inom sjukvården eller för att i städer runt om i landet locka turister och vända utflyttning till inflyttning. En kultur som helst av allt inte bör ifrågasätta några rådande strukturer. Ett tydligt tecken på en allt mer utbredd anti-intellektualism kallade Roy Andersson Hägglunds utspel under ett seminarium på bokmässan om nyutgåvan av boken Vår tids rädsla för allvar. Istället hyllade Andersson kulturtidskrifterna för att vara en av de få kvarvarande platserna där det går att tala just allvar.

 

Läs debattinlägget från bland andra Ord&Bild och Fronesis samt kulturcheferna på de stora dagstidningarna, hos till exempel DN. eller Aftonbladet.  

Skriv sedan på kulturtidskriftsupproret här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: