Något om Berlinmuren

7 november, 2009

DSC00059

På måndag är det som bekant 20 år sedan Berlinmuren föll, något jag skriver en längre artikel om i dagens upplaga av Göteborgs/Stockholms Fria Tidning. Artikeln finns tyvärr inte på nätet, utan bara i pappersupplagan som kan kan köpas i t ex välsorterade Pressbyråer i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Författarna som nattetid flanerat Berlins ödsliga gator och sedan skrivit bok på temat är många, och har väl närmast skapat en egen genre efter murens fall. Men den klassiska rapporten från Berlin är förstås Jörn Donners ”Rapport från Berlin” från 1958 och det förord som skrevs till den nya upplaga som släpptes precis efter det att muren föll är intressant eftersom det visar att en återförening mellan de två tyska staterna just då inte var självklar:

”Jag tror inte på en återförening av de två tyska staterna, men jag kan tänka mig någotslags förbundsstatssystem, vilket visserligen förutsätter att stormakterna kommer överens om att dra bort sina trupper från tysk mark och dessutom förutsätter det politiskt mod bland de tyska politikerna att säga att detta ”nya” Tyskland” kommer att förbli neutralt och stå utanför stormaktskonflikterna.”

Även Ulf Peter Hallberg Flanörens blick, som jag ofta läser och bläddrar i, tar förstås sin början i Berlin och försöker sedan spegla förändringarna som svepte genom Östeuropa, från Ungernrevolten 1956, via murens fall fram till 90-talets nya världsordning. Titeln till denna blogg är dessutom inspirerad av denna boks undertitel ”En europeisk färglära”. Från dagens DN. blev jag sugen på att läsa både Ales Stegers Berlin och Peter Handbergs Släpp ingen levande förbi Berättelser från murens Berlin och tänker att det onekligen vore intressant att skriva något längre om ”Flanörerna i Berlin”. I veckan lånade jag även Peter Kadhammars Fru Anna och generalen, om händelserna i Polen på början av 80-talet som ledde fram till de första stora sprickorna i det Sovjetiska imperiet. För den som läser på tyska och brukar besöka Berghain/Panorama Bar i Berlin eller bara är intresserad av stadens technoscen och hur denna hänger ihop med stadens utveckling efter murens fall rekommenderas den tyska musikkritikern Tobias Rapps Lost and sound – Berlin, Techno under der Easyjetset, som också tar upp frågor kring gentrifieringen i Berlin och den omhuldade kreativa klassen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: