Dagens Berlinläsning II

2 augusti, 2010

I Berlins Zoo intill en bassäng med en levande sjöelefant, står ett märkligt vitrinskåp. I det ligger alla föremål som hittades i magen på sjöelefanten Roger som dog den 21 augusti 1961, närmare bestämt:

en rosa cigarettändare, fyra glasspinnar (av trä), en pudelformad metallbrosch, en ölöppnare, ett armband (förmodligen i silver), ett hårspänne, en blyertspenna, en vattenpistol av plast, en platskniv, ett par solglasögon, ett halsband, en metallfjäder (liten), en gummiring, en fallskärm (leksaks-), en metallkedja (ca 40 cm), fyra spikar (långa), en grön plastbil, en metallkam, ett rockmärke av plast, en liten docka, en ölburk (pilsner, 33 cl) en tändsticksask, en barnsandal, en kompass, en bilnyckel, fyra mynt, en kniv med träskaft, en napp, en nyckelknippa (5 nycklar), ett hänglås, ett syetui av plast.

Okej, nu handlar Dubravka Ugrešićs bok Den ovillkorliga kapitulationens museum kanske inte framför allt om Berlin även om flera kapitel utgår därifrån och exilen i Berlin är en av de punkter som boken kretsar kring. Det var dessutom i ett kylslaget Berlin i vintras som Meira tipsade mig om boken. Hon berättade att hon besökt Berlin Zoo för första gången efter att ha läst inledningen till Ugrešićs bok ovan och visst blir jag också sugen på att besöka stadens Zoo för att bevittna denna samling aparta och av slumpen sammanförda föremål. Ugrešićs rör sig i boken fram och tillbaka i tiden, mellan Berlin och sin gamla hemstad Zagreb, mellan moderns födelseort Varna i Bulgarien, och andra städer i Europa och USA. Det handlar om minnesskapandets bräcklighet och godtycklighet och om skapandet av den egna biografin, via barndomsminnen, bleknande fotografier och fotoalbum som ständigt sorteras och kategoriseras om. Trots att kriget i Jugoslavien inte beskrivs explicit särskilt ofta ligger det, med sina nya geografiska och mänskliga gränsdragningar och människor tvingade på flykt, hela tiden där i bakgrunden. Så snarare än att bara vara en läsning om Berlin, rör sig Den ovillkorliga kapitulationens museum fram och tillbaka i Europa och den europeiska historien och jag blir sugen på att läsa något annat av Ugrešić, som numera är bosatt i Amsterdam där också hennes Smärtans ministerium utspelar sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: